27 Nisan 2022 Çarşamba

 Türk Denizciliği Neden Bu Durumda ?

Süslü ve kıvrımlı sözlere hiç gerek yok;

Denizcilikle ilgili kurumlarda denizcilik eğitimi ve tecrübesi olan çok az hatta hiç yönetici olmadığı için.

Pıtrak gibi Türkiye'nin neredeyse her bölgesinde öğretmensiz, olanlarında tecrübesiz eğitimcilerle doldurulduğu için.

Türkiye'deki Denizci ehliyetlerinin rant kapısı olarak görüldüğü, bu yüzdende Uluslararası standartlara uygun hale getirilemediği  için.

Türkiye'deki armatörlerin çoğunun günü kurtarma zihniyetli olmaları ve  okumuş gündelikçiliği itirazsız kabul eden denizcilerimiz olduğu için.

Sivil örgütlenme olmadığı, olan sivil örgütlerinde iş yerine kar amacı güden kuruluşlar olduğu için.

Denizcilik Fakültelerinde birlik sağlanması gerektiği yerde yıllardır, bilinçli ve planlı bir şekilde ayrımcılık ve kayırmacılık yapıldığı için.

Denizcilik Fakültelerinden mezun ve ticaret gemileri için yetiştirilmiş denizcilerin tercih edilmesi yerine birçok denizcilik firmasının üç kuruş ucuza zabit çalıştırmak maksadı ile hayatı askeri gemilerde geçen ve ticari gemilerden ve sivil çalışma hayatından uzak ,ordudan ayrılmış veya emekli olmuş askerleri ehliyetlerini kullanarak günü kurtarma amaçlı çalıştırdıkları için.

Az harcayıp çok kazanma peşinde olan armatörler ve seyir yapması riskli olan gemilerinin malum kuruluşlarca denetimlerinin, yapılmış gibi yapıldığı için.

Kısacası Uluslararası tüm denizcilik kurallarını herkesin kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştığı ve buna müsaade edildiği  kimsenin dur demediği için. ( SOLAS, MARPOL, ILO...... )

İyi' ki üç tarafımız deniz, ya ada olsaydık.


Allah Selamet Versin.

 


Hiç yorum yok:

  Türk Denizciliği Neden Bu Durumda ? Süslü ve kıvrımlı sözlere hiç gerek yok; Denizcilikle ilgili kurumlarda denizcilik eğitimi ve tecrübes...